Over de Oude molen

Een stukje geschiedenins van de Bed & Breakfast Moulin de Rahier.

Overblijfselen van de molenDe naam van onze Bed & Breakfast Moulin de Rahier, is tevens de naam van het hele buurtschap. Vanaf de 11e eeuw stond op deze plek een watermolen in het riviertje, La Lienne, dat hier langs onze Bed & Breakfast stroomt. De molen viel onder het kerkdorp Rahier, een stukje verderop. Vandaar de naam ‘Moulin de Rahier’.
Ooit werd er via een kanaaltje achter een dam met sluisdeur een constante waterstroom gestuurd naar een machtig schoepenrad. Dat rad dreef op zijn beurt weer een stelsel van tandwielen aan. En zo werd uiteindelijk tussen grote molenstenen het graan van de naburige boerderijen gemalen tot meel. Bijna gedurende1000 jaar!

Zo’n watermolen was erg belangrijk, omdat wie de malerij beheerste, ook letterlijk het dagelijks brood van de inwoners van de streek controleerde. De molen was vanaf de oprichting tot eind 18e eeuw het eigendom van de machtige abdij van Stavelot. De monniken heersten over een groot gebied, zowel spiritueel als wereldlijk. Tijdens de Franse Revolutie waren grote delen van de Ardennen onderdeel van Frankrijk. De revolutionairen hadden het echter niet zo begrepen op de kerk. En dus werden veel kerken en kloosters verwoest, waaronder die van Stavelot. De molen werd in de 19e eeuw nog verbouwd tot staalwalserij. Een waarlijk symbool van vooruitgang in het industriële tijdperk!

Molenstenen in onze keukenTijdens de Tweede Wereldoorlog kregen de geallieerden juist hier, aan de oevers van de Lienne, te maken met een hevige tegenaanval van de Duitsers. Dat betekende het einde van de watermolen. De molen is nu vervallen tot een ruïne. Een paar muurtjes, molenstenen, tandwielen en oude halfvergane balken vormen nog een trieste herinnering aan deze, eens zo levendige plek.

In onze Bed & Breakfast zijn diverse eiken balken van de watermolen hergebruikt. De oude, originele molenstenen zijn ook nog bewaard gebleven en de oude leisteen van de watermolen vindt u terug in de open haard. De lokale inwoners noemen deze plek dan ook: ‘Le vieux moulin de Rahier’.